12 medaljer inklusive 8 guld för Team GB Paralympics cyklister

Innehållsförteckning:

När banan körs över vid Paralympics i Rio, avslutar Storbritannien med en topp medalj

2016-09-13

Bancyklingen vid Paralympics i Rio har visat sig vara ännu mer framgångsrik än vid de föregående olympiska spelen för Team GB, med en total medaljsiffra på 12 medaljer, inklusive 8 guld.

Tävlingen startade den 8 september, med jakttävlingarna. Megan Giglia vann guld i damernas C1-2-3 3000 m individuell jakt, innan Sarah Storey och Crystal Lane tog guld respektive silver i C5 3000 m jakten och Steve Bate vann guld i herrarnas B 4000 m jakt.

Dag två bestod av fler individuella tävlingar, med sprintarna Sophie Thornhill och Jody Cundy som tog guld i damernas B 1000m tempolopp och herrarnas C4-5 1000m tempolopp. Louis Rolfe backade sedan upp saker med brons i herrarnas C2 3 000 m tidsförsök senare under dagen.

Kadeena Cox satte ett nytt världsrekord i att vinna guld i damernas C4-5 500 m tidsförsök – en bedrift som gjordes ännu mer anmärkningsvärd av det faktum att segern kom mindre än 24 timmar efter att Cox hade sprungit till en bronsmedalj i ett friidrottsevenemang, damernas T38 100 m sprint.

På den sista tävlingsdagen, den 11 september, tog Neil Fachie silver i herrarnas B 1 000 m tidsförsök, innan Sophie Thornhill ökade till sin poäng genom att ta brons i B 3 000 m individuell jakt, och Lora Turnham vann guld i evenemanget.

Veckans sista tävling var herrarnas C1-5 750 m lagsprint, och det var Storbritanniens lag med Louis Rolfe, Jon-Allan Butterworth och Jody Cundy som vann och satte ett nytt världsrekord på 48 635 pågår.

2016-08-17

På måndagen inledde Mark Cavendish den andra dagen av omniumet med kilot, där han placerade sig som sexa med tiden 1:02,86. Han förbättrade sina chanser till pallen genom att senare komma trea i det flygande varvet. Trots hans bästa ansträngningar för att fly från fronten och få ett varv under poängloppet, var det bästa han kunde klara av fyran genom en mängd sprintprimörer. Han slutade tvåa tot alt och fick ett silver, hans första olympiska medalj någonsin.

Laura Trott tävlade i damernas omnium, placerade sig på första plats i både elimineringsloppet och den individuella jakten, och fick en andra plats i scratchracet. Sammantaget förtjänade hon sin plats överst på prispallen med sin andra guldmedalj i Rio-spelen. Hon är nu Storbritanniens mest framgångsrika kvinnliga idrottare, med fyra guldmedaljer i sitt namn.

Jason Kenny, Trotts fästman, kom också undan med mer olympisk ära. Strax efter Trotts vinst på omnium, tog Kenny ut på banan för att tävla i herrarnas keirin. Efter att ha slutat på första plats har han vunnit sin tredje guldmedalj i Rio. Han har nu sex guldmedaljer, vilket är lika med Sir Chris Hoy. Mellan dem har Kenny och Trott nu 10 olympiska medaljer.

Rebecca James utökade Team GB-målet på 48 medaljer tot alt i Rio genom att ta silver i damernas sprint med Katy Marchant tätt bakom som tjänade en bronsmedalj.

Tot alt har Team GB vunnit 12 OS-medaljer genom cykling. 11 på banan och Chris Froome fick ett brons i tidloppet på väg, vilket gör detta till det mest framgångsrika året utomlands för Team GB-cyklisterna.

2016-08-15

Herrlagets jakt startade helgen med att leverera ytterligare en guldmedalj samt en ny världsrekordtid på 3:50,26. Det var en grej av nära håll, med australiensaren tog en tidig ledning, men de sjönk snart till tre man och i slutet gav det brittiska lagets metronomiska effektivitet resultat. Teamet bestod av Sir Bradley Wiggins, Owain Doull, Ed Clancy och Steve Burke. Detta lopp gav Sir Bradley Wiggins hans femte guldmedalj, vilket gjorde honom till den mest framgångsrika brittiska olympiern i historien med åtta olympiska medaljer i sitt namn.

På lördagen höll damernas lagjaktning guldhärligheten framme genom att sätta ytterligare ett världsrekord på 4:10,23. Joanna Roswell, Laura Trott, Elinor Barker och Kate Archibald slog det amerikanska laget med två hela sekunder efter att den amerikanska "snabbstart"-taktiken kollapsade. Laura Trott skrev också historia som den första brittiska kvinnliga olympier som tog tre guldmedaljer.

Rebecca James gjorde sin OS-debut under damernas keirin och tog sin första silver-OS-medalj i processen, efter hennes framgång dagen innan att vinna sitt kvalificering för damernas sprint med ytterligare en olympisk rekordtid på 10,72 sekunder.

Söndagen visade sig vara ännu en framgångsrik dag för de brittiska atleterna när Jason Kenny och Callum Skinner gick head to head i en helt brittisk final för herrarnas sprinttävling. Kenny visade sig vara både taktiskt och fysiskt överlägsen Skinner och fick sin femte guldmedalj. Bara Sir Chris Hoy har vunnit fler guldmedaljer (för nu - Kenny tävlar Keirin imorgon), så skulle han bli framgångsrik kan vi inte låta bli att undra om han kanske hittar in på nyårslistan.

Herrarnas omnium började också på söndagen med Mark Cavendish som representerar Team GB. I scratchracet slutade han på en sjätte plats, efter en utbrytning klarat av med 13 varv kvar. I den individuella jakten kom han tvåa, bara efter Lasse Norman Hansen från Danmark som satte nytt olympiskt rekord. Cavendishs elimineringslopp gick inte riktigt som planerat eftersom ett dåligt tajmat dyk nerför banken såg honom fastna i trafiken, vilket resulterade i en resa in i den blå "Côte d'Azur" målarremsan och eliminering på bara 10 th plats.

12/08/16

Teamsprint

Torsdagskvällen visade sig vara en gyllene en för Team GB i velodromen, med herrlagets sprintrar som tog de första bancyklingsguldmedaljerna i spelen för Storbritannien. Trots att det inte anses vara favoriter på grund av mindre än spektakulära prestationer i tidigare världsmästerskap, hindrade detta inte Storbritannien från att slå nuvarande världsmästare Nya Zeeland med ett nytt olympiskt rekord på 42,440 sekunder.

Telaget, som består av Jason Kenny, Phillip Hindes och Callum Skinner, tog hem det fjärde guldet hittills för Team GB i Rio 2016, vilket ger den totala siffran till 15 medaljer. Det var också Jason Kennys fjärde olympiska guldmedalj, vilket gjorde honom till en av de mest dekorerade brittiska olympierna någonsin bakom sådana som Sir Steve Redgrave och Chris Hoy.

Skinner hade mycket press på sig att fylla den tredje mansplatsen som den sexfaldige olympiska mästaren Chris Hoy hade lämnat i jaktlaget. "Det har inte varit en lätt väg", sa han. Så att komma hit och bli olympisk mästare är otroligt. Vi har jobbat så hårt och det visar att det lönar sig.'

Team Pursuit

Dessförinnan hade framgångarna i velodromen redan börjat med att damlaget satte världsrekord under sin kvalfärd. Laget blev sjua av nio lag och lyckades raka fyra tiondelar av en sekund från den tidigare rekordtiden på 4:13.683, som sattes av Australien 2015. De möter nu Kanada i andra omgången för en plats i finalen.

Männens lagjakt satte också den snabbaste tiden i sitt kvalificeringslopp, och slutade bara tre tiondelar utanför sitt eget världsrekord. Sir Bradley Wiggins, Ed Clancy, Owain Doull och Steven Burke satte en tid på 3:51.943, nästan tre och en halv sekund före Danmark, som kvalade in som tvåa. De kommer nu att tävla mot Nya Zeeland i semifinalen på fredag.

Road race - 2016-08-08

Med en rutt som har sprängts för sina farliga nedfarter, har Rio road races under helgen orsakat så mycket kontrovers att UCI har tvingats hoppa till sitt försvar.

Rutten på 237,5 km påverkade Team GB i stor utsträckning i herrloppet. Det förväntades att Thomas skulle stödja Froome men efter att ha lämnat sitt anfall för sent var det Geraint Thomas som drev fram för en medalj. Tyvärr kraschade han på den branta nedförsbacken från Vista China och trots att han tog sig tillbaka och avslutade loppet blev det inga medaljer för Team GB. Thomas slutade på 11:e plats följt av Froome på 12:e plats. Yates slutade på 15:e plats. Ian Stannard och Steve Cummings fullföljde inte loppet, efter att båda ha gjort tappra vändningar på fronten för att sänka pelotonen i det tidiga skedet.

Med endast tre Team GB-cyklister som tävlade i damloppet låg det tydliga fokus på Armitstead som lagledare. Efter ett tidigt drama med ett punkterat däck vid 10 km in, vilket ledde till ett cykelbyte, kom hon ikapp huvudet på pelotonen.

Emma Pooley ledde pelotonen uppför stigningen och slutade på 58:e plats - en plats efter sin lagkamrat Nikki Harris. Armitstead slutade på femte plats när hon tappades under andra halvan av stigningen, vilket avslutade hennes turbulensvecka i besvikelse. Hon förväntades ta tillbaka en OS-medalj och var en favorit på pallen under söndagens lopp. Hon hävdar själv att avstängningen från antidoping i Storbritannien inte påverkade hennes tankesätt under loppet och att hon "helt enkelt inte kunde klättra tillräckligt snabbt".